Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Mazurek

Na kruchym cieście malowane;-)

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...

Zupa z kaszą jaglaną

Na wywarze z indyka...

Zakwas na żur

Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...

Papryka z kaszą jaglaną

Solidnie nadziana!

Sernik orzechowy

Smaczny przekładaniec;-)

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Ziemniaki z mleka

Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Ciasto wiewiórka

Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Wuzetka

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Surówka z pora

Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki...

Ciasto kruche z masą śliwkową

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...

Zakwas chlebowy

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...

Chleb z czarnuszką na zakwasie

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Masło czosnkowe

W moździerzu wymieszać...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Sos miętowo-czosnkowy

Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...

Ciasto mleczne

Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!

Zupa śledziowa

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...

Jabłka w syropie

Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...

Pasztet z grzybami

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - j ...

Sernik z jabłkami

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...

Tapenada z czarnych oliwek

Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...

Sałatka 3 sery z oliwkami

Mozzarellę poszarpać na talerz. Ser Brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć ...

Kruche ciasteczka

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...

Kapusta po góralsku

Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...

Oliwki z chlebem, serem i warzywami

Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...

Zapiekanka z oliwkami

Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebule, pieczarki i pomidory obrać i pok ...

poprzednia| 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | następna | stron: 44