Na kruchym cieście malowane;-)
Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...
Na wywarze z indyka...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Solidnie nadziana!
Smaczny przekładaniec;-)
Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...
Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...
Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...
W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...
Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...
Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...
W moździerzu wymieszać...
Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...
Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...
Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...
Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - j ...
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...
Mozzarellę poszarpać na talerz. Ser Brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć ...
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...
Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebule, pieczarki i pomidory obrać i pok ...