/ Przepisy / Pierogi razowe z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).

Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetzreć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.

Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 269
Ewa gotuje - odc. nr 269

Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...

 

Podobne przepisy

Gicz w warzywach i podpiwku

Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.

Lasagne bolognese

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Wróć do listy przepisów