Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence. Posłodzić. Wrzucić masło. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wlać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać – powinny powstać kluski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić rękoma. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykryć i ponownie odstawić – tym razem na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować. Za pomocą pierścienia wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C.
Ser przepuścić przez maszynkę. Przełożyć do makutry. Dodać ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć.
W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienia, np. dnem szklanki. Nałożyć farsz serowy. Posmarować mlekiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Podawać z zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Początek długiego, majowego weekendu to doskonała okazja, by zorganizować...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...
A zamiast bitej śmietany jogurt naturalny!
Na białym winie!