Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem jabłkowym i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić, by mięso wystygło. Pokroić na plastry.
Przygotować sos musztardowy. Jogurt wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić posiekany szczypiorek. Wymieszać.
Zrobić masło czosnkowe. Do miękkiego masła przecisnąć czosnek. Wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Chleb pokroić na kromki. Połowę posmarować masłem czosnkowym. Na maśle ułożyć rukolę, posmarować sosem musztardowym. Na sosie położyć plastry polędwiczki oraz plaster pomidora. Przykryć i zapakować do szkoły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na potrawy dla nastolatków. Zacznie od...
Do miksera wrzucić rozdrobnione mięso z indyka, dodać musztardę, majonez, ser i czosn ...
Składniki zmiksować lub wycisnąć...
Dla wegan, wegetarian i... sportowców;-)
Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać ml ...