Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać.
Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów.
Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...
Jajka wymieszać z wodą, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec doda ...
Świetny dodatek do wypieków!
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)