Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić kminkiem i jałowcem (wcześniej utłuc je w moździerzu). Oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w zamykanym naczyniu i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem. Wrzucić posiekane w piórka cebule oraz pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić papryką i solą.
Piec przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i pokroić w grube plastry.
Serwować w kajzerce. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, spód obficie polać sosem, położyć plaster mięsa, posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Ale Meksyk!
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...
Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...