/ Przepisy / Maczanka po krakowsku

Opis przygotowania

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić kminkiem i jałowcem (wcześniej utłuc je w moździerzu). Oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w zamykanym naczyniu i wstawić do lodówki na całą noc.

Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem. Wrzucić posiekane w piórka cebule oraz pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić papryką i solą.

Piec przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i pokroić w grube plastry.

Serwować w kajzerce. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, spód obficie polać sosem, położyć plaster mięsa, posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć i od razu podawać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 265
Ewa gotuje - odc. nr 265

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...

 

Podobne przepisy

Karp w panierce migdałowej

Na sosie żurawinowym...

Szynka w pomarańczach

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Kurczak maślany

Wyjątkowo chrupiący!

Fish pie

Zapiekanka po angielsku;-)

Wróć do listy przepisów