Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować.
Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy.
Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej – najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem będzie bardzo swojsko, bowiem gotowanie w kuchni Ewy zacznie...
Z dużą ilością grzybów! Do tego kluski żelazne...
Przysmak z Holandii!
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...
I serem pleśniowym...