Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Gdy zbielej±, zmiksować z miękkim masłem. Dodać m±kę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. Przełożyć do dwóch tortownic (¶rednica 25 cm, natłuszczone m±k± i wysypane bułk± tart±). Równo rozprowadzić.
Białka ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na ciasto w tortownicach. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.
Galaretki rozpu¶cić w szklance wrz±tku. Wsypać mrożone maliny. Wymieszać i odstawić.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Jedno zostawić w tortownicy, drugie wyj±ć. Na placek w foremce nałożyć tężej±c± galaretkę z malinami. Przykryć drugim ciastem. Lekko docisn±ć i wstawić do lodówki. Podawać, gdy galaretka zastygnie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa sięgnie po jarmuż – warzywo, które wróciło...
¦wietny dodatek do deserów;-)
M±kę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...
Absolutnie obłędna!
Z polew± czekoladow±;-)