Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. M±kę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Gę¶ nadziewana

Gę¶ rozmrozić. Ze ¶rodka wyj±ć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Babeczki z wisienk±

Przesian± m±kę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...

Domowy majonez

Jajko wybić do miski i roztrzepać, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę. Stopniowo ...

Pieczarki marynowane

Pieczarki umyć (nie obierać ze skórki), małe zostawić w cało¶ci, większe przekroić na ...

Sos tatarski

Żółtka utrzeć z majonezem i musztard±. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...

Karp po żydowsku

Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...

Placek kawowo-orzechowy

M±kę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...

Krokiety z kapust± i grzybami

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać m±kę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować n ...

Piernik z my¶l± o ¶więtach

Masło rozpu¶cić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...

Salsa oliwkowa

Składniki wrzucić do miksera, rozdrobnić, zalać sokiem z cytryny i oliw±, po czym zmi ...

Sernik szachownica

Pracę zacz±ć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...

Ziołowy schab pieczony w cało¶ci

Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec uprażyć na patelni. Wsypać do 2 1/2 l w ...

Brulee owocowe

Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...

Sałatka owocowa

Przygotować owoce. Kiwi, jabłko, gruszkę i brzoskwinie pokroić w kostkę, banany w pół ...

Sałatka z serem kozim

Na patelni rozgrzać masło z oliw±, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i pos ...

Sałatka z tuńczykiem

Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, pa ...

Fale Dunaju

Wi¶nie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucieraj±c wbić po ...

Indyk z sosem cebulowym

Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć sol± i pieprzem. Masło ...

Brzoskwiniowe serniczki

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikow± nałożyć do ...

Galaretki w jogurcie

Galaretki rozpu¶cić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygn±, pokroić w kostkę i nałoż ...

Nale¶niki a'la fast food

Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać m±kę, dolać ml ...

Kruche z orzechami

M±kę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnie¶ć. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami

Grzyby oczy¶cić, pokroić na kawałki. Najlepsze będ± prawdziwki, ale mog± też być inne ...

Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Kaszę dokładnie opłukać na sicie i ods±czyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać k ...

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...

Ciasto jogurtowe z nutk± pomarańczy

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesian± m±kę kukurydzian± z proszkiem ...

Łoso¶ w trocinach wędzony

Na patelnię wsypać trociny, przykryć foli± aluminiow±, ponakłuwać. Surow± rybę oprósz ...

Sałatka z winegretem wasabi

Sałaty poszarpać do miski. Z soku z limonki, soli, miodu, wasabi i oleju przygotować ...

Tatar z łososia

Łososia posiekać bardzo drobno, dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wy ...

Ciasto z nektarynkami i migdałami

Z nektarynek usun±ć pestki, owoce pokroić na 6 cz±stek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...

Pikantny kurczak w jabłkach

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliw±, przyp ...

Ciasto czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpu¶cić w gor±cej k±pieli wodnej. Wystudzić. ...

Zupa z soczewicy

Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...

Gruszki w czerwonym winie

Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...

Bukiet warzyw

Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Pstr±g na parze

Sprawione ryby natrzeć wewn±trz odrobin± soli. Do ¶rodka włożyć czosnek, koperek i po ...

poprzednia| 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | następna