Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 200 g orzechów włoskich (resztę zostawić do dekoracji). Herbatniki mocno przesiekać.
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać całą szklankę cukru i gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Schłodzić w lodówce.
Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Naprawdę błyskawiczny...
Otulona bezą!
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...