Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 200 g orzechów włoskich (resztę zostawić do dekoracji). Herbatniki mocno przesiekać.
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać całą szklankę cukru i gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Schłodzić w lodówce.
Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...
Z szampanem!
200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...