/ Przepisy / Jesiotr w śmietanie

Opis przygotowania

Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne) i obsypać nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pomidory pokroić w grube (na jeden palec) plastry. Cytrynę dobrze umyć i pokroić - też w plastry, tyle że cienkie. Na każdym filecie ułożyć plasterek pomidora, a na nim plasterek cytryny.

Tak przygotowanego jesiotra delikatnie zalać śmietaną. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15-20 minut (by nadmiar wody odparował i sos się zagęścił).

Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 114
Ewa gotuje - odc. nr 114

Ziołowa ryba w śmietanie pieczona, deser z awokado Tym razem w „Ewa...

 

Podobne przepisy

Frytki z marchewki

Z piekarnika!

Wołowina po toskańsku

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Wróć do listy przepisów