W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką. Zagotować i odstawić.
Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut. Dodać lubczyk
Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.
Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz gotuje tradycyjną wielkanocną zupę chrzanówkę lub, jak mówią...
Kolejna odsłona jarzynowej!
Na "Pięknym Jasiu";-)
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Na skrzydełkach z kurczaka;-)