W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielonych liści. Gotować przez 30 minut. Powoli i delikatnie odciąć liść po liściu, z każdego ostrym nożykiem usunąć twarde części.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać wodą (3 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i dostatecznie zmięknie.
Na dużej patelni stopić masło i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szybko usmażyć na złotobrązowy kolor - w gołąbkach cebula musi być dobrze zrumieniona, a nie jedynie uduszona, bo to ona nadaje im dobry smak. Do cebuli wrzucić drobno pokrojony czosnek, podsmażyć. Mięso zmielić. Dodać usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem.
Na każdy liść nałożyć garść masy ryżowo-mięsnej i uformować średniej wielkości gołąbki (wychodzi około 15). Dno gęsiarki wymościć czterema kapuścianymi liśćmi, następnie szczelnie ułożyć gołąbki, przykryć trzema liśćmi i zalać śmietaną połączoną z żurem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 1 1/2 godziny. Podawać z sosem powstałym w trakcie pieczenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gołąbki w żurku pływające, ciasteczka karnawałowe. W pierwszym po Nowym...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Z grzybami i żurawiną!
Z mięsem mielonym...
Z dresingiem szałwiowym!