/ Przepisy / Szaszłyki z grilla

Opis przygotowania

Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, jajko, paprykę, kminek, drobno posiekaną pietruszkę i odrobinę cynamonu. Doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić dłonią na jednolitą masę. Takie wyrabianie musi chwilę potrwać, gdyż tylko wtedy mięso puszcza kleiste soki, dzięki którym kotleciki nie rozlatują się w trakcie pieczenia.

Następnie uformować niewielkie kotlety w kształcie walca - o długości około 5 cm (powinny przypominać palec wskazujący). Pojedyncze kotleciki nabić na patyczki szaszłykowe (drewniane szpikulce wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka minut, by w trakcie grillowania się nie spaliły). Przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, by stężały. Przed pieczeniem na ruszcie posmarować mięso olejem - z każdej strony. Piec na ostrym ogniu przez około 10 minut - obracając co chwilę, by się równomiernie przypiekły. Po tym czasie podnieść ruszt trochę wyżej i zostawić mięso nad ogniem przez około 5 minut.

W domu można przyrządzić takie kotleciki w piekarniku, używając funkcji grillowania (ew. na patelni grillowej lub domowym grillu).

Pomidory i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki. Wrzucić do miski, przyprawić solą i pieprzem, posłodzić, dolać ocet jabłkowy i wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 128
Ewa gotuje - odc. nr 128

Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...

 

Podobne przepisy

Śliwki w boczku

Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...

Paluchy drożdżowe

Świetne solo oraz jako dodatek...

Wędzone ryby

Pstrąg i halibut!

Domowy przecier z pomdorów

Świetna baza do pomidorówki lub sosu do spaghetti...

Wróć do listy przepisów