W garnku podgrzać 1 1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, liść laurowy i cebulę zrumienioną na ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Po kolejnych 10 minutach wyjąć udko, obrać z mięsa i drobno pokroić.
Włożyć do wywaru. Z cytryny wycisnąć sok, rozmieszać z 2 żółtkami i śmietaną. Wlać do wywaru, gotować nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dla urozmaicenia smaku dodać drobno pokrojony ogórek. Na talerzu posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
Zupa najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...
Rosół w filiżance;-)
Lekko kwaśna i wyjątkowo smaczna;-)
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...