Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucierając. Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu, z termoobiegiem czas pieczenia około 1 godz.).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 129
Ewa gotuje - odc. nr 129

Naleśniki ze szpinakiem, keks.W kolejnym odcinku - naleśniki ze szpinakiem...

 

Podobne przepisy

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Sernik czekoladowy na herbatnikach

Dużo czekolady i kajmaku...

Tort czekoladowo-orzechowy

200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...

Koniczynki

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Z zimnego ciasta od ...

Wróć do listy przepisów