Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1 1/2 godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.
Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy „tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...
Świetna baza do pomidorówki lub sosu do spaghetti...
Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. ...