Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizować. Imbir pokroić w kosteczkę, a cytrynę (bez skórki) w plasterki. Do garnka wlać wodę i dorzucić skarmelizowaną skórkę z cytryny, cytrynę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, imbir i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Wsypać herbatę i dodać 2 łyżki cukru. Gdy zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Można odstawić na moment pod przykryciem. Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do kubków lub filiżanek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...
Z chutneyem ananasowym;-)
Idealna na śniadanie!
Z pstrąga zawojskiego!
Dziczyzna w chlebie...