Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Ciasto borówkowe

M±kę przesiać na schłodzon± stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Pierogi z owocami

Na stolnicy usypać kopczyk z m±ki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Pierogi ze szpinakiem

Na stolnicy usypać kopczyk z m±ki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowi±zkowa!

Pieczeń na Wielkanoc

Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)

Jaja sadzone na ¶mietanie

Na duż± patelnię wlać ¶mietanę i na wolnym ogniu gotować j± kilka minut - by trochę o ...

Jaja z past± jajeczn±

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyj±ć, przetrzeć przez sito razem z t ...

Orzechówka

M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Z cytryny wycisn±ć sok, rozpu¶cić w nim miód (do glazurowania najlepsze s± miody jasn ...

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gor±c± wod± na sztywny krem. D ...

Krem brulee

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać mi±ższ, wszystko wrzucić do ¶mietany. Zagot ...

Pstr±g na sposób morski

Zacz±ć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, ¶mietanę, ...

Gulasz z nutk± Orientu

Mięso pokroić w ¶redniej wielko¶ci kostkę. Oprószyć m±k± i wrzucić do oleju rozgrzane ...

Kasza gryczana

W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wod± ...

Buraczki w talarki

Buraki ugotować, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na rukoli. Wodę zagotować z octem ...

Pier¶ indycza w ziołach prowansalskich

Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać m±kę przes ...

Prowansalska selerowa

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...

Selerowe chipsy

Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...

Ciasteczka serowe

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...

Puree ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w osolonym wrz±tku, przecisn±ć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...

Ryba w niebieskim sosie

Na ma¶le podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...

Sałatka do ryby

Z sałaty wybić gł±b. Li¶cie podrzeć. Paprykę wyczy¶cić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...

Brokuły z czosnkiem

Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrz±tku, przyprawić szczypt± cukru (to dla za ...

Cielęcina w kurkach

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzuci ...

Gałuszki

Do przesianej m±ki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżk± for ...

Grzebyczki

Składniki posiekać nożem. Zagnie¶ć ciasto, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na co ...

Pesto z makaronem

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...

Sałatka z pesto

Li¶cie sałaty i radichio podrzeć, wrzucić do miski, dodać rukolę oraz wyczyszczon± i ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywn± pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Ciasto pełne ¶liwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (¶rednica 26 cm). ...

Kurza pier¶ na patyku

Można bezkarnie je¶ć rękoma;-)

Ryż do kurzej piersi

Masło zbr±zowić na patelni. W ma¶le przesmażyć ryż. Jak się zeszkli, przełożyć do gar ...

Sałatka z domowym winegretem

Z sałaty usun±ć gł±b. Li¶cie podrzeć, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, wym ...

Bigos

Kapustę kiszon± odcisn±ć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...

Ciasteczka słoneczka

M±kę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i ¶mietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...

Żurek

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiat± łyżkę m±ki ...

Barszcz czerwony

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letni±, wcze¶niej przegotowan± wod±, dodać k ...

poprzednia| 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | następna