Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Pasta z makreli

Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. Dorzucić makrelę (pozbawioną skó ...

Woda z limonką

Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...

Mizeria

Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszczą sok, odcisnąć z nad ...

Tort czekoladowo-kokosowy

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...

Zrazy wołowe w pomidorach

Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...

Dip orzechowy

Sos sojowy połączyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (pa ...

Kurze paluszki w orzechach

Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić ze s ...

Tort czekoladowo-orzechowy

200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...

Ananas w miodzie i winie

Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...

Banany z grilla

Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...

Ryba w jogurcie

Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...

Sałatka z cukinii i pomidorków koktajlowych

Cukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubości ok. 1/2 cm, przyprawić solą i pieprz ...

Bajkowy torcik jabłkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Omlet cesarski

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...

Roster śliwkowy

Śliwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, zalać niewielka ...

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Pizza Margherita

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...

Rzeszowiak

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Kremówka kokosowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...

Łosoś w jarzynach

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Pierogi z owocami

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Pierogi ze szpinakiem

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowiązkowa!

Pieczeń na Wielkanoc

Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)

Jaja sadzone na śmietanie

Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę o ...

Jaja z pastą jajeczną

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z t ...

Orzechówka

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Krem brulee

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...

Pstrąg na sposób morski

Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...

Gulasz z nutką Orientu

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...

Kasza gryczana

W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...

Buraczki w talarki

Buraki ugotować, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na rukoli. Wodę zagotować z octem ...

Pierś indycza w ziołach prowansalskich

Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

poprzednia| 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | następna