Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Ciacho od Marzenki

Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełk±, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...

Kartoflanka z kiszon± kapust±

Warzywa obrać, zalać wod±. Dodać cebulę opieczon± na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...

Omlet francuski

Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić sol± i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...

Ciasto z buraków i marchwi

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...

Kryzysowy placek po węgiersku

Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Dos ...

Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...

Chrust, czyli faworki

M±kę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

¦ledzie w ¶mietanie

¦ledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić ...

Ziemniaki z kominka

Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobin± soli i kw ...

Ziemniaki ze ¶mietan±

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w talarki, posolić i poł±czyć ze ¶mie ...

Camembert z orzechami i żurawin±

Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „kosz ...

Ciasteczka francuskie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostok±ta, posmarować roztrzepanym j ...

Sorbet truskawkowy z b±belkami

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musuj±cy ...

Tempura z krewetek na szampanie

Z lodowatego wina, m±ki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na ...

Dorsz na pierzynce z pomidorów i papryki

Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać sol± ze wszystkich str ...

Placek tarty

M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Placek g±sienica

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesian± m± ...

Zupa czosnkowa

Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimn± wod± i gotować do miękko¶ci, bacz±c, by się n ...

Racuchy a'la Jadzia

Z jajek, kefiru, m±ki, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej ¶mietany. Poł± ...

U¶miechnięte babeczki

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...

Kacze piersi w pomarańczach

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naci±ć ...

Półkruche z jabłkami

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, poł±czyć z cukrem, cukrem waniliowym i sol±. ...

Pieprzne steki

Polędwicę wołow± pokroić na plastry o grubo¶ci 2-3 cm, posmarować oliw±, obtoczyć w g ...

Sałatka balsamiczna z rukoli

Czosnek przecisn±ć przez praskę i rozetrzeć z sol±. Dodać musztardę, ocet, sok z cytr ...

Sernik bananowy

Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, poł±czyć z żółtkami, miodem, ubit ...

Rożki czarno-białe

M±kę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ¶mietan±, dodać jajka i sól, zar ...

Zapiekanka pod beszamelem

Brokuł i kalafiora podzielić na cz±stki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...

Fasola z suszonymi ¶liwkami

Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień prze ...

Kompot wigilijny

Suszone owoce zalać wod± (ok. 5 l). Przyprawić goĽdzikami i cynamonem. Zagotować. Pos ...

Tort prezydent

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesian± m±kę, wymieszan± uprzednio z kakao ...

Makowiec

Razy dwa!

Schab pieczony z jabłkami

Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze ¶wieżo zmielonym piepr ...

Dip z mango

1/2 mango pokroić w kostkę, ½ odłożyć. ½ ogórka obrać, pokroić, dodać d ...

Herbatnikowy domek z serem

Ser przepu¶cić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...

Ryba sezamkowa

Rybę zamarynować: filety pokroić na duż± kostkę, przełożyć do miski, dodać sos teriya ...

Kurczak w czerwonej pa¶cie curry

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połow± ...

poprzednia| 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | następna