/ Przepisy / Pani Walewska

Opis przygotowania

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia.

Na każde ciasto dać 25 dag powideł śliwkowych. Na powidła po 10 dag rodzynków. Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć na plackach. Na pianę wysypać po 10 dag posiekanych orzechów włoskich. Piec przez 45 minut w temp. 190 st. C.

Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem i cukrem waniliowym. Całość utrzeć na pulchną, gładką masę. Dodać spirytus i przełożyć placki. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 118
Ewa gotuje - odc. nr 118

Kaczka w sosie winnym z żurawiną, „Pani Walewska”. Tym razem...

 

Podobne przepisy

Beza z kremem kokosowym i malinami

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...

Mus czekoladowy

Sama słodycz!

Ciasteczka orzeszki

Wypiekane w specjalnej, metalowej formie...

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Wróć do listy przepisów