Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni - na odrobinie oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do mięsa. Przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu mięso odstawić, by przestygło. Następnie włożyć do lodówki.
Tuńczyka lekko odcisnąć z nadmiaru własnego sosu (w którym pływa w puszce). Przełożyć do miksera, dorzucić anchois, dodać kapary, sok z cytryny, majonez i oliwę (jeśli kupimy tuńczyka w oleju, to oliwy już nie dodajemy). Zmiksować wszystko na gładki sos. Doprawić pieprzem.
Upieczone i wystudzone mięso pokroić na cieniutkie plastry. Ułożyć na talerzu, na środek nałożyć sos. Udekorować kaparami i drobno posiekaną pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Vitello tonato i placek cappuccino” Ten odcinek „Ewa...
Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na ro ...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.