W garnku o grubym dnie roztopić masło. Gdy zacznie skwierczeć, wrzucić pokrojone w piórka cebule. Podsmażyć. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. Wlać wino. Odparować. Zalać gorącym rosołem. Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Nałożyć do miseczek. Udekorować świeżym tymiankiem. Serwować z grzankami – rumiane pieczywo posypać startym serem i przypalić palnikiem gazowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...
Nazywana też sałatką polską;-)