/ Przepisy / Chłodnik litewski

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać.

Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.

Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 306
Ewa gotuje - odc. nr 306

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....

 

Podobne przepisy

Kapusta kiszona z marchewką i granatem

Naturalny probiotyk i solidna dawka witaminy C;-)

Sałatka ziemniaczana

Austriacki przysmak;-)

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Krem z porów

Trochę inna jarzynowa;-)

Wróć do listy przepisów