Kapustę przełożyć do garnka, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Przykryć i gotować do miękkości.
W drugim garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić posiekaną cebulę. Wymieszać. Po chwili zalać wywarem na żeberkach. Przykryć i ugotować.
Do garnka z ziemniakami i cebulą przełożyć ugotowaną kapustę. Przyprawić kminkiem i białym pieprzem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.
Po tym czasie wyłowić liście laurowe. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą do smaku.
Podawać z kawałkami wędzonego pstrąga oraz koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne na obrzeżach...
Na dobry początek obiadu pod chmurką;-)
Z karmelizowanymi gruszkami;-)
Biało i czerwono;-)
Zgodnie z trendem zero waste;-)