/ Przepisy / Zupa-krem z kukurydzy

Opis przygotowania

Kukurydzę obrać i ugotować (można użyć kukurydzy z puszki lub kupić już ugotowaną). Nożem odciąć ziarna.

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić paprykę, cayenne i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić kukurydzę. Przyprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić solą i lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu udekorować słodką papryką i kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 335
Ewa gotuje - odc. nr 335

Ewa uwielbia grillować i imprezować na świeżym powietrzu. Z tego powodu...

 

Podobne przepisy

Sałata z sosem jogurtowym

Świetna do potraw z rusztu!

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Tagliatelle z marchewki

Makaron... warzywny!

Ribollita

Włoska zupa chlebowa;-)

Wróć do listy przepisów