W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z pomidorów. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory, zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości.
Zmiksować i zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajko wybić do miski. Wsypać mąkę i sól. Wymieszać trzepaczką. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Gładkie ciasto kłaść łyżką na osolony wrzątek.
Gdy kluski wypłyną, przełożyć je do zimnej wody i od razu przelać przez sito.
Nałożyć do miseczek i wlać zupę. Udekorować listkami bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa ugotuje zaskakującą smakiem zupę na pomidorach suszonych, a poda ją...
Na jesień i zimę;-)
Najlepsza jest z młodych warzyw!
Przysmak z Kołobrzegu;-)
Świetna do potraw z rusztu!