Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle (najpierw wrzucić ziemniaki, po chwili seler). Dodać pokrojony w plastry por (tylko białą część) oraz posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać bulionem i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Zabielić kremówką (wcześniej zahartować). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać w kubku z chipsami z selera (warzywo cienko pokroić i usmażyć w oleju). Udekorować natką pietruszki.
Zupa świetnie smakuje z plastrami wędzonego łososia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...
Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...
Klasyk, ale bez mięsa...
Z piekarnika!
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować