Przygotować zakwas. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do kamionki lub słoika. Wodę z gotowania ziemniaków wystudzić i zalać nią czosnek. Dodać mąkę i wymieszać. Wrzucić piętkę chleba, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Dodać sparzony wrzątkiem skok królika. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut).
Po tym czasie dodać drugi skok królika, lecz tym razem upieczony. Przykryć i gotować przez ½ godziny (w szybkowarze 5 minut).
Wywar przecedzić, mięso wyłowić, oddzielić od kości, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu. Identycznie postąpić z wędzonką.
Wlać zakwas na żur – ilość wedle uznznia. Doprawić otartym w dłoniach majerankiem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Podawać z jajkiem przepiórczym. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z polską piłką nigdy nie było tak dobrze! Nie dość, że jedziemy na Mistrzostwa...
Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...
Zupa na gwoździu...
Grzybowa na boczku i kiełbasie myśliwskiej;-)
Kwaśnica inaczej...