Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Żurek stryszawski

Opis przygotowania

Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).

Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.

Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 354
Ewa gotuje - odc. nr 354

Z Krakowa w Tatry czy Beskidy jest już bardzo blisko. I właśnie z powodu...

 

Podobne przepisy

Paprykowa zupa rybna

Gotowana w kociołku!

Grochówka strażacka

Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!

Zupa zoproska

Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!

Cappuccino pomidorowe

Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...

Wróć do listy przepisów