Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
Podawać na zimno lub na ciepło – z chipsami jabłkowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa wybierze się na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych...
W stylu włoskiej minestrone...
Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...