/ Przepisy / Flaczki z boczniaków

Opis przygotowania

Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.

Boczniaki umyć i pokroić w paski – tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji „na bogato” rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać udekorowane natką pietruszki.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 312
Ewa gotuje - odc. nr 312

Tym razem Ewa postanowiłam przypomnieć kilka przepisów, które gościły na...

 

Podobne przepisy

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Orientalny krem z zielonego groszku

A do tego prażona cebulka;-)

Ogórkowa na małosolnych

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...

Ocet na wzmocnienie

Antybiotyk z domowej apteki!

Wróć do listy przepisów