Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rosół z fasolą i farfelkami

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości. Odcedzić.

Mięso, warzywa i opaloną nad płomieniem cebulę przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2 godziny.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso, marchewki i pietruszkę wyjąć i pokroić na kawałki.

Rosół podawać z ugotowaną fasolą, farfelkami, gotowaną wołowiną oraz marchewką i pietruszką. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Farfelki przygotować wedle poniższej receptury.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajka, wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Uformować kulę i odłożyć na 3 godziny, by ciasto przeschło.

Po tym czasie zetrzeć na tarce o dużych, jarzynowych oczkach. Kluseczki rozrzucić na stolnicy i ponownie wysuszyć (tym razem krócej – wystarczy ½ godziny).

Ugotować w osolonym wrzątku. Przełożyć do zimnej wody i odcedzić na sicie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 311
Ewa gotuje - odc. nr 311

Kolejny program rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty...

 

Podobne przepisy

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Wróć do listy przepisów