Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Buraczki w talarki

Buraki ugotować, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na rukoli. Wodę zagotować z octem ...

Pier¶ indycza w ziołach prowansalskich

Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać m±kę przes ...

Prowansalska selerowa

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...

Selerowe chipsy

Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...

Ciasteczka serowe

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...

Puree ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w osolonym wrz±tku, przecisn±ć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...

Ryba w niebieskim sosie

Na ma¶le podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...

Sałatka do ryby

Z sałaty wybić gł±b. Li¶cie podrzeć. Paprykę wyczy¶cić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...

Brokuły z czosnkiem

Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrz±tku, przyprawić szczypt± cukru (to dla za ...

Cielęcina w kurkach

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzuci ...

Gałuszki

Do przesianej m±ki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżk± for ...

Grzebyczki

Składniki posiekać nożem. Zagnie¶ć ciasto, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na co ...

Pesto z makaronem

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...

Sałatka z pesto

Li¶cie sałaty i radichio podrzeć, wrzucić do miski, dodać rukolę oraz wyczyszczon± i ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywn± pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Ciasto pełne ¶liwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (¶rednica 26 cm). ...

Kurza pier¶ na patyku

Można bezkarnie je¶ć rękoma;-)

Ryż do kurzej piersi

Masło zbr±zowić na patelni. W ma¶le przesmażyć ryż. Jak się zeszkli, przełożyć do gar ...

Sałatka z domowym winegretem

Z sałaty usun±ć gł±b. Li¶cie podrzeć, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, wym ...

Bigos

Kapustę kiszon± odcisn±ć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...

Ciasteczka słoneczka

M±kę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i ¶mietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...

Żurek

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiat± łyżkę m±ki ...

Barszcz czerwony

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letni±, wcze¶niej przegotowan± wod±, dodać k ...

Kapusta z grzybami

Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez cał± noc). Kapustę kiszon± odcedzić. Przesi ...

Kasza z grzybami

Grzyby zalać wrz±tkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. ...

Tort hiszpański

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wod±, postawić na ogniu, aż się r ...

Uszka

M±kę zaparzyć gor±c± wod±. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebul±, odstawić ...

Ziemniaczki a'la młode

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyci±ć małego ziemniaczka. Ug ...

Mazurek serowy

M±kę przesiać na stolnicę, dodaj±c proszek do pieczenia i kakao...

Lodowa z melonem

Sałatę umyć i poszarpać do miski...

W±tróbka gęsia z jabłkami w cydrze

Po prostu w±tróbka - tym razem gęsia...

poprzednia| 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46