Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień przed gotowaniem). Posolić i ugotować niemal do miękkości (w wodzie z moczenia).
Śliwki przepłukać, solidnie namoczyć (przez co najmniej ½ godziny). Dorzucić do fasoli (jeśli są to „kalifornijki”, to dodajemy je dosłownie w ostatniej chwili).
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną płynu z fasoli. Dodać do ugotowanej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...
Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na ...
Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...
Do rosołu, ale nie tylko...