Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego, zagotować. W pozostałym mleczku rozpuścić pastę curry, wlać na patelnię, wymieszać i podgrzać. Dolać śmietankę zahartowaną odrobiną płynu z patelni.
Dorzucić kurczaka pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby pokroić na paseczki, podsmażyć (1-2 minuty), przełożyć na patelnię z kurczakiem w curry. Dusić do miękkości (sos powinien zredukować się do konsystencji śmietany). Pod koniec doprawić sosem rybnym i w razie potrzeby solą.
Jeśli w potrawie jest za dużo słodyczy - od śmietanki i mleczka kokosowego - dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie połączenie dwóch kuchni: Dalekiego Wschodu i polskiej....
Przysmak dla wegetarian!
W lekko azjatyckim stylu...
Bodaj najbardziej znana grecka zapiekanka...
Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem...