Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i szczelnie zawinąć). Obficie posmarować olejem lub oliwą (użyć pędzelka). Ułożyć rybne filety, po wierzchu posmarować wymieszanymi ze sobą musztardami, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na rybie rozłożyć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, skropić sokiem z cytryny i posypać kaparami. Folią przykryć rybę, szczelnie zawinąć na brzegach. Piec ok. 15 minut, następnie rozwinąć folię i piec jeszcze co najmniej 5 minut.
By posiłek był prawidłowo zbalansowany i zawierał dobre węglowodany, najlepiej podać łososia z ryżem na sypko i zieloną sałatą lub brokułami - w obu przypadkach z lekkim dressingiem ziołowym.
Ryż (po 2 łyżki na osobę) przelać na sicie zimną wodą, ugotować na sypko - taki jest dużo zdrowszy, bo wolniej się wchłania.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek z myślą o diabetykach. Ewa Wachowicz przygotuje łososia w musztardzie,...
Na bloku soli himalajskiej...
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...
Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!