Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę m±ki.
Dwie prostok±tne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.
Na gotuj±ce się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękko¶ci. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.
Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikow±.
Wystudzone placki pokroić w uko¶ne kromki, następnie smarować mas± i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).
Obie „g±sienice” polać polew± czekoladow± lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Na płatkach owsianych;-)
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)