/ Przepisy / Kawowe ptasie mleczko

Opis przygotowania

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.

Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.

Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę - wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 31
Ewa gotuje - odc. nr 31

Tym razem Ewa Wachowicz ugotuje na parze solę, którą poda z salsą pomidorową....

 

Podobne przepisy

Mandarynkowiec

Żeby go przygotować, wcale nie trzeba znać mandaryńskiego;-)

Bajkowy torcik jabłkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów