/ Przepisy / Półkruche z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z masłem, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto.

Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Prostokątną foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć jabłka, następnie posypać je cukrem i cynamonem.

Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-45 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 45
Ewa gotuje - odc. nr 45

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje kaczkę w pomarańczach, na deser upiecze...

 

Podobne przepisy

Baba drożdżowa z dżemem malinowym

Cudnie wygląda... A jak smakuje!

Ziemniaczki z... fasoli

A tak naprawdę z czekolady i fasoli...

Galaretki w jogurcie

Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...

Brulee owocowe

Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...

Wróć do listy przepisów