Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 minut (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Wystudzić.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, zmiksować. Odlać ½ szklanki. Do reszty wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawić kardamonem (ew. dać bakalie, np. rodzynki lub orzechy). Następnie delikatnie dodać pianę z białek - ubitą ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej (o długości 36 cm).
Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, wystudzić, polać odlaną wcześniej masą i posypać orzechami (wcześniej można uprażyć je w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed dniem Wszystkich Świętych i tuż przed Halloween gospodyni tego programu,...
W paski!
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...