W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę (masło musi być twarde, z jak najmniejszą zawartością wody, by po upieczeniu ciasteczka były kruche; pozostałe składniki powinny być suche).
Powoli, małymi porcjami, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dorzucić grubo posiekane migdały (bez skórki, uprażone na patelni).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą porcję rozpłaszczyć na zgrabny placuszek. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Piec w temp. 170-175 st. C ok. 30 minut (na złoty kolor).
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przygotuje kurczaka z...
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...