W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę (masło musi być twarde, z jak najmniejszą zawartością wody, by po upieczeniu ciasteczka były kruche; pozostałe składniki powinny być suche).
Powoli, małymi porcjami, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dorzucić grubo posiekane migdały (bez skórki, uprażone na patelni).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą porcję rozpłaszczyć na zgrabny placuszek. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Piec w temp. 170-175 st. C ok. 30 minut (na złoty kolor).
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przygotuje kurczaka z...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...
Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...