Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Opity Izydor

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mąkę, sodę i kakao. Z białek i szczypty soli ubić pianę, połączyć z masą. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej mąką (prostokątna 20x33 cm lub tortownica o średnicy 25 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut.

Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.

Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem - na biały krem (w gorącej kąpieli wodnej). Ostudzić. Ciepłe masło utrzeć w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę i kieliszek spirytusu.

Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch dać masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji). Odstawić na kilka minut do zamrażalnika.

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Polewę nałożyć na wierzch i boki ciasta.

Ozdobić masą czekoladową (przy pomocy szprycy) i połówkami orzechów włoskich.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 47
Ewa gotuje - odc. nr 47

Na chłodne zimowe dni Ewa Wachowicz proponuje zupę czosnkową i ciasto o...

 

Podobne przepisy

Migdałowa śnieżynka

Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę...

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Wróć do listy przepisów