Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mąkę, sodę i kakao. Z białek i szczypty soli ubić pianę, połączyć z masą. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej mąką (prostokątna 20x33 cm lub tortownica o średnicy 25 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut.
Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.
Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem - na biały krem (w gorącej kąpieli wodnej). Ostudzić. Ciepłe masło utrzeć w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę i kieliszek spirytusu.
Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch dać masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji). Odstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Polewę nałożyć na wierzch i boki ciasta.
Ozdobić masą czekoladową (przy pomocy szprycy) i połówkami orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na chłodne zimowe dni Ewa Wachowicz proponuje zupę czosnkową i ciasto o...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!
Na herbatnikach o smaku kakao...
Nikt nie odgadnie składu...