Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia – pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrześniowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!
Co można zrobić z kminku? Chociażby zupę...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Z kluseczkami grysikowymi;-)