Królika podzielić na porcje, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.
Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor.
Śmietanę wymieszać z mąką i zalać królika, jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dolać trochę wody. Dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Ziemniaki ugotować i ugnieść. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować rulony grubości palca, lekko przygnieść i pokroić w romby. Ugotować w osolonej wodzie (3-4 minuty).
Podawać z sosem i królikiem oraz buraczkami, sałatą i rzodkiewką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do nowej kuchni – w drewnianym domu...
Z jajem i cytryną;-)
Z piekarnika!
Ragout z podrobów!
Dziczyzna godna królewskiego stołu!