Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
Do drugiej miski wsypać m±kę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
Większ± czę¶ć wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpu¶cić m±kę ziemniaczan±. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrze¶niowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać mi±ższ, wszystko wrzucić do ¶mietany. Zagot ...
Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!