/ Przepisy / Tort migdałowy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).

Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić.

Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować.

Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować.

Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu.

Udekorować prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 368
Ewa gotuje - odc. nr 368

Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...

 

Podobne przepisy

Ambasador

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Sernik kokosowy bez pieczenia

Ser, kokos i mango...

Ciasteczka dwukolorowe

Z kakao i orzechami włoskimi...

Wróć do listy przepisów