/ Przepisy / Pierogi z białą kiełbasą

Opis przygotowania

Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.

Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub pierścienia wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi (można zrobić uszka).

Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować świeżym majerankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 370
Ewa gotuje - odc. nr 370

Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać...

 

Podobne przepisy

Kaszotto gryczane z topinamburem

Jako dodatek lub samodzielne danie...

Mieszanka przypraw

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do słoika, schować do lodówki. ...

Sos i sałatka do polędwiczek

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...

Pieczeń ze schabu

W jednym garnku!

Wróć do listy przepisów