Kalmary rozmrozić, zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać przez sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie.
W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pietruszkę, marchewkę i seler – wszystkie warzywa starte na jarzynowych oczkach. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną białą część pora. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym majerankiem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić grzyby, wlać też wodę, w której się moczyły. Przykryć i gotować do miękkości.
Kalmary pokroić tak, by powstały krążki. Wrzucić do gotujących się warzyw. Pod koniec dodać posiekany lubczyk. Gotować najwyżej 10 minut. Zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek z krótką wizytą na polskim wybrzeżu. Tym razem Ewa odwiedzi...
Dodatek do potraw, składnik sałatek...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Z grillowanym boczkiem;-)