/ Przepisy / Rozgrzewający krem z marchewki

Opis przygotowania

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć płatki migdałowe). Przełożyć do miski, by przestygły.

Marchewkę pozbawić skórki i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać wywarem jarzynowym. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zezłocić na pozostałym maśle.

Przełożyć do garnka i odrobiną wywaru wymyć „smak" z patelni. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko gotować do miękkości, następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i sokiem z cytryny (soku trzeba dać tyle, by złamał słodycz marchewki).

Marchewkowy krem nalać do talerza. Na środku zupy zrobić kleks ze śmietany, dookoła posypać prażonymi pestkami dyni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 93
Ewa gotuje - odc. nr 93

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....

 

Podobne przepisy

Zupa koperkowa z brukselką

Kolejna odsłona jarzynowej!

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...

Barszcz czerwony z pulpetami

Zupa po krakowsku;-)

Krem kalafiorowy z mozzarellą

A do tego chipsy z selera!

Wróć do listy przepisów