Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie obsmażyć na gorącym tłuszczu (np. oleju ryżowym lub arachidowym). Potem podlać wodą i dusić do miękkości 1-1 1/2 godziny. Na 20 minut przed końcem dodać kilka suszonych śliwek, moreli i jabłek. Żeberka wyjąć.
Do sosu dodać miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby zagęścić mąką.
Do tak przygotowanego sosu włożyć żeberka. Zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu „Ewa gotuje” kuchnia iście szatańska....
W stylu pieczeni rzymskiej...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...
Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...